kameroen_lead

Zendingswerk en humanitaire hulp in Kameroen

“Het is aangrijpend om te zien hoe anders het leven is in Afrika,” vertelt de voorzitter van Stichting Zending Wereldwijd. Hij bracht van 27 tot en met 30 november 2019 een werkbezoek aan Kameroen, om projectaanvragen voor Yaoundé en Bafoussam te beoordelen.
“Als je uit het vliegtuig stapt, beland je in een wereld van armoede en chaos. De paar verharde wegen die er zijn, verkeren in belabberde toestand. Veel mensen leven grotendeels op straat, wat natuurlijk ook met het klimaat en de cultuur te maken heeft. Gemotoriseerd vervoer is schaars; je kunt dus vier mensen op één motorbike tegenkomen, of tien personen in een kleine auto gepropt.”

De voorzitter van Stichting Zending Wereldwijd brengt een werkbezoek aan Kameroen. Emmanuel Dime (tweede van rechts) geeft uitleg over de benodigde uitbreiding en onderhoud van het conferentieoord te Yaoundé.

Bij zijn bezoek aan Kameroen krijgt de voorzitter een indruk van de woonsituatie van veel inwoners: plaggenhutten met golfplaten als dak.

Hier een toilet dat niet meer is dan een gat in de grond met een muurtje eromheen.

Vallée Verte in Yaoundé

Hiermee vergeleken ervaart hij de conferentieplek Vallée Verte als een oase. Op deze locatie in Yaoundé, de politieke hoofdstad van Kameroen met ruim 1,8 miljoen inwoners, komen zo’n 250 christenen regelmatig samen voor kerkdiensten en Bijbelonderwijs. “De faciliteiten zijn zeker niet luxe te noemen, en halen bij lange na niet de standaard die wij in Europese landen kennen, maar de basisvoorzieningen zijn aanwezig. Het oogt er netjes en rustig.” Hij neemt deel aan een avondsamenkomst, waarin hij met enkele andere evangelisten spreekt over het voorbeeld dat Jezus heeft nagelaten. “Het is mooi om te zien dat het echt een gemeente is. Ze komen graag samen en houden van elkaar. Heel veel mensen getuigden vrijmoedig van hun geloof in Jezus.”

Door goed onderhoud en voorzien van basisfaciliteiten is Vallée Verte met recht een ‘groene vallei’ in een wereld van chaos.

De verzorgde paden en groenvoorzieningen op het terrein getuigen van een dankbare en verantwoordelijke inzet van de mensen die hier werken en samenkomen.

Een avondsamenkomst in de zaal van Vallée Verte, Yaoundé, waarin de christelijke boodschap centraal staat.

Woordverkondiging vanuit de Bijbel, gebed en het zingen van geestelijke liederen zijn de hoofdelementen van de bijeenkomsten op Vallée Verte.

Kerkdiensten en christelijke conferenties

Drie keer per week zijn er op Vallée Verte christelijke bijeenkomsten; op woensdagavond, op zaterdagavond voor de jongeren, en zondag overdag voor de gezinnen. Sommigen moeten hiervoor een flink eind reizen, soms met de taxi, of door te liften. Voor de jongeren is het onveilig om ’s avonds na de jeugdsamenkomst weer naar huis te gaan, daarom overnachten ze in het weekend vaak op Vallée Verte. Daarnaast biedt de plek mogelijkheid voor christelijke conferenties. Christenen uit andere delen van Kameroen en uit andere landen in Afrika reizen dan naar Vallée Verte om hun geloof te delen, samen met de christenen te Yaoundé. Gewoonlijk worden deze meerdaagse conferenties bezocht door zo’n 500 personen, en de verwachting is dat dit aantal toeneemt.

Een rondleiding over het terrein van Vallée Verte.

Bij groepen van circa 500 personen is de zaal te klein en worden de deuren naar het terras geopend, zodat mensen ook daar de dienst kunnen volgen.

Eenvoudige overnachtingsunits

Om in de overnachtingsbehoefte te voorzien zijn eenvoudige appartementen gebouwd, met per unit 22 tot 24 bedden en minimale basisvoorzieningen, zoals een douche en een toilet. Twee van de units hebben een upgrade gekregen: ze beschikken nu over keukenkastjes, een koelkast en airconditioning. De steunaanvraag voor Vallée Verte betreft de financiële ondersteuning van het project. “Een gedeelte van de upgrade is inmiddels uitgevoerd, maar er zijn nog meer aanpassingen nodig. Het gaat met name om onderhoud en uitbreiding die nodig is voor de grote groepen die hier verblijven tijdens de christelijke conferenties.” Hij is tevreden over het werk dat tot nu toe al is verzet en wil zich er hard voor maken dat Stichting Zending Wereldwijd dit project kan blijven ondersteunen.

De meeste units hebben een getegeld keukenblad met gootsteen, bij gebruik worden plastic tuinstoelen en een opklaptafel in de unit geplaatst.

Deze unit heeft een upgrade gekregen met onder andere een koelkast en keukenkastjes.

De units hebben 22 tot 24 overnachtingsplekken.

Een kerkgebouw in Bafoussam

Het tweede deel van de reis gaat naar Bafoussam, een stad met ca. 400.000 inwoners, 300 kilometer ten noorden van Yaoundé. Na een reis van maar liefst zeven uur over de gebrekkige wegen van Kameroen maakt de voorzitter kennis met Claude Kue Kamdem, voorganger van een christelijke gemeente te Bafoussam, die nu uit ongeveer 130 personen bestaat. Ze komen samen in een krappe, donkere kelder van een gebouw aan een drukke weg, met maar één toilet en alleen te bereiken via een steil, onverhard pad. De christenen van deze gemeente hebben echter een nieuwe plek op het oog, waarop een grote, onafgebouwde kippenschuur staat die geschikt zou zijn om te verbouwen tot een kerkgebouw. Hier zouden dan zowel de leden van de lokale gemeente als vele belangstellende christenen uit de omgeving kunnen samenkomen voor geloofsopbouw.

De gebrekkige kelder van dit gebouw wordt gebruikt voor christelijke bijeenkomsten in Bafoussam.

De huidige zaal in de bedompte kelder is privé eigendom van Claude Kue Kamdem en biedt onvoldoende capaciteit en faciliteiten voor de groeiende gemeente in Bafoussam.

Deze onafgebouwde kippenschuur heeft potentie: de bedoeling is om het gebouw te transformeren tot een kerk voor de christenen in Bafoussam.

Opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid

Het project voor het bouwen van een kerk in Bafoussam slaat meerdere vliegen in een klap: het levert ook opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid op. Meer dan 20 jongeren uit de christelijke gemeente hebben op dit moment geen werk en willen graag hun schouders zetten onder dit project. Zij hebben dan de mogelijkheid om deel te nemen aan het Christian Youth Development Program (CYDP), waarin ze zowel praktische als sociaal-maatschappelijke vaardigheden zullen opdoen en Bijbelonderwijs volgen. “Het is gezond voor jonge mensen om zelf hun handen uit de mouwen te steken,” meent de voorzitter, die met Stichting Zending Wereldwijd dit project graag wil ondersteunen, vanuit zowel christelijk als humanitair oogpunt. “De werkloosheid in Kameroen is heel hoog, en de gemiddelde levensverwachting is slechts 58 jaar. Dit beïnvloedt de moraal in negatieve zin; er is veel corruptie in het land, en vaak maar weinig respect voor de waarde van een mensenleven en voor het gezinsleven.” Door jongeren op te leiden in een praktisch beroep, en hen tegelijkertijd waarden bij te brengen als naastenliefde, eerlijkheid, respect en eigen verantwoordelijkheid, krijgen ze een goede basis voor hun leven waarmee ze ook een bijdrage kunnen leveren aan hun eigen omgeving en de maatschappij.

De voorzitter van Stichting Zending Wereldwijs met enkele evangelisten op bezoek bij voorganger Claude Kue Kamdem in Bafoussam. Dochter Miriam (links) wil graag meewerken aan het project voor de bouw van een kerk.

Urgent behoefte aan financiële steun

“Er is hier heel veel werk te doen,” concludeert hij. “Voor een groot deel van de bevolking van Kameroen bestaat het leven uit overleven. Maar ondanks de lage levensstandaard zijn de christenen die ik heb ontmoet niet zielig – ze zien perspectief voor de toekomst.” De uitwerking van het evangelie van Jezus Christus in hun eigen omstandigheden is daarbij essentieel, maar financiële steun is eveneens onmisbaar. “De urgentie van de ondersteuning voor deze projecten in Yaoundé en Bafoussam is mij heel duidelijk geworden. Ik ben heel gemotiveerd om dit goed en snel in gang te zetten!” Stichting Zending Wereldwijd zal beide projecten in Kameroen ondersteunen en de voortgang monitoren. De stichting werkt hierbij samen met evangelisten en andere christelijke organisaties met een vergelijkbare doelstelling, zoals CGN, BCC South Africa en Brunstadstiftelsen.

Comments are closed.