IMG_3847

Kerkgebouw in Bafoussam krijgt vorm

VIDEO: In de zomer van 2020 is een team vrijwilligers gestart met de verbouw van een onafgebouwde kippenschuur tot samenkomstzaal voor een christelijke gemeente in Bafoussam, Kameroen.

Stichting Zending Wereldwijd financiert en monitort het project, dat na maanden voorbereiding nu in volle gang is. Voorganger Claude Kue Kamden van de christelijke gemeente in Bafoussam is enthousiast: “Dit project voorziet in een grote behoefte! Onze gemeente bestaat inmiddels uit ongeveer 150 personen, en tot nu toe houden we samenkomsten in een kelder van zo’n honderd vierkante meter. Je kunt je voorstellen dat dit erg krap is.” Het primitieve zaaltje heeft bovendien maar één toilet en bevindt zich aan een drukke weg.

Bekijk een video over het project ‘Kerkgebouw in Bafoussam’:

Voorganger Claude Kue Kamden vertelt graag over de impact van het project op de lokale christelijke gemeente en op de jongeren die deelnemen aan het project.

Actief gemeenteleven met veel bijeenkomsten

De groep christenen in Bafoussam vormt een actieve gemeente. “We hebben diverse bijeenkomsten per week,” vertelt Claude. “We houden samenkomsten op zondag en op woensdagavond, gebedssamenkomsten op vrijdag, jeugdsamenkomsten op zaterdagavond en ook twee keer per maand een kindersamenkomst.”

Voor deze bijeenkomsten is meer ruimte nodig. Een plek ook, waar het kinder- en jeugdwerk op een veilige manier kan plaatsvinden. En die mogelijkheden zullen op de nieuwe locatie aanwezig zijn; de zaal zal geschikt zijn voor zo’n 220 tot 230 personen. Naast een keuken worden ook toiletfaciliteiten en een plek waar de gemeenteleden samen koffie kunnen drinken gerealiseerd.

De eenvoudige, maar functionele zaal zal plaats bieden aan ruim 220 personen.

Geschikt voor christelijke conferenties

Naast het gebruik door de christelijke gemeente in Bafoussam die ook open is voor geïnteresseerde christenen uit de omgeving, zal het kerkgebouw worden ingezet voor het organiseren van christelijke (meerdaagse) conferenties. De gemeenteleden bezoeken ook wel de christelijke conferenties die in de hoofdstad Yaoundé worden gehouden, zo’n 300 kilometer ten zuiden van Bafoussam. De wens is echter om ook in hun eigen stad conferenties te kunnen organiseren en faciliteren voor grotere groepen mensen, om zo het evangelie van Jezus Christus uit te kunnen dragen in een land waar armoede, werkloosheid en corruptie aan de orde van de dag is.

Van fundering leggen, vloeren storten en metselwerk, tot het plaatsen van de zinken dakbedekking – in relatief korte tijd heeft er al een flinke transformatie plaatsgevonden.

Ontwikkelingsprogramma voor jongeren

De werkzaamheden worden uitgevoerd door 27 jonge mensen die zich hebben aangemeld om als vrijwilliger mee te draaien in het project. De jongeren komen zowel uit de christelijke gemeente in Bafoussam als uit andere delen van Kameroen en Afrika. Ze nemen deel aan het Christian Youth Development Program, een initiatief van BCC South Africa in samenwerking met zendingsstichtingen.

De deelnemers aan het Christian Youth Development Program zijn veelal jongeren die een opleiding hebben afgerond, maar weinig kans hebben op het vinden van een baan op hun vakgebied. Dit project biedt hen gelegenheid om in groepsverband mee te werken aan het bouwen van een gemeentezaal, waarbij ze het uitvoeren van bouwwerkzaamheden afwisselen met een programma van Bijbelonderwijs en gezamenlijke activiteiten met andere christelijke jongeren.

CYDP deelnemer Christian (22 jaar): “Je leert heel veel praktische vaardigheden op een bouwplaats, en het is leuk om alles samen te doen, je leert elkaar goed kennen.”

CYDP deelnemer Miryam (20 jaar): “Ik leer ook “soft skills” vaardigheden zoals punctualiteit, hoe je een team aanstuurt, en hoe je omgaat met jongeren die een andere achtergrond hebben dan ikzelf, om ze te accepteren zoals ze zijn. Daar heb ik veel aan in de toekomst!”

Vol verwachting voor de toekomst

Stichting Zending Wereldwijd ondersteunt het project financieel en onderhoudt rechtstreeks contact met de projectleider ter plaatse om de vorderingen te monitoren.

“Dit project zal een positieve impact hebben, zowel op onze gemeente in Bafoussam, als op de jongeren die hier werken, want de vaardigheden die ze leren zijn heel nuttig,” meent Claude Kue Kamden. “We zijn heel dankbaar voor de ondersteuning vanuit Nederland. De toekomst ziet er hoopvol uit, mede dankzij dit project!”

Lees ook: Zendingswerk en humanitaire hulp in Kameroen

Deelnemers aan het jongerenprogramma leggen de fundering voor de ingang van de zaal.

Comments are closed.